De acum două luni, de la grupajul dedicat filmelor care ne delectează cu ceva muzică, nu am mai apucat să scriu - concret - decât despre două filme (Copenhagen 2014şi Testament of Youth2014) şi un serial – 8 ani de la terminarea Gilmore Girls.
Dar n-am stat degeaba. ☺
CONTINUAREA
The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015)
Este, ce-i drept, nu la fel de wow ca primul Best Exotic Marigold Hotel (2011), însă personajele lui Maggie Smith, Judy Dench, Bill Nighy, Celia Imrie, Penelope Wilton (o cunoaşteţi tot din Downton Abbey) şi Dev Patel sunt la fel de şarmante.
Totul întărit de prezenţa lui Richard Gere, care e fermecător-seducător – şi să ştiţi că nu exagerez! Vă daţi seama ce-ar fi fost dacă Helen Mirren şi Colin Firth ar fi apărut pe ecrane... pentru că zvonuri despre acest lucru au existat.
The Second Best Exotic Marigold Hotelare parte de acţiune, de poveşti de dragoste, de mici(-mari) deprimări şi e cuprins de culoarea şi viaţa Indiei. Plot-ul este centrat pe ideea că Sonny (Patel) doreşte să îşi extindă afacerea, cu achiziţionarea unui nou hotel unde pensionarii (din Marea Britanie) să se bucure de confort.
Finalul pe mine una m-a lăsat într-o melancolie...
PRIETENIE, INDIFERENT DE (diferenţa de) VÂRSTĂ
Mr. Morgan’s Last Love/Ultima dragoste (2013)
În ciuda titlului, Last Love 2013 nu spune povestea de dragoste a unui... boşorog. Filmul nu pune accent pe romantism, ci pe relaţiile de familie, în special.
Fostul profesor american Matthew Morgan (Michael Caine) trăieşte în Paris (dar nu prea leagă două vorbe în franceză) şi îşi plânge încă soţia, care a murit de ceva timp. Întâlnirea cu tânăra profesoară de dans Pauline (Clémence Poésy) îi face viaţa mai frumoasă.
În rolul copiilor adulţi din America ai lui Morgan apar Gillian Anderson şi Justin Kirk.
Fiindcă e un film european, Last Love 2013 abundă în realism, emoţie şi dramatism. Françoise Dorner a scris cartea pe care se bazează Last Love 2013.
☺În Last Love 2013 este pomenită şi... ROMÂNIA – de data aceasta în legătură cu nişte timbre.
„Cred că ziua în care o să înţelegem totul despre vieţile noastre este ziua în care murim.”
A VENIT POŞTA!
Sunt trei producţii care se pot reuni sub acest generic.
Am revăzut cu plăcere You’ve Got Mail/Mesaj pentru tine (1998), comedia romantică în stilul Norei Ephron.
Kathleen (Meg Ryan, nominalizată la Globul de Aur pentru rol) deţine o mică librărie de familie la colţul unei străzi. Afacerea îi e ameninţată de apariţia corporatistului Joe (Tom Hanks). Rivali în afaceri, cei doi se cunosc deja... de pe Internet, unde ţin o corespondenţă (printr-un fel de chat), sub psedonime.
Ah, anticele conexiuni la Net, cu bipăitul ţăncănitor de pe linii!
The Shop Around the Corner/Magazinul de după colţ (1940)
Este varianta... iniţială a lui You’ve Got Mail.
Piesa de teatru a maghiarului Miklós László (1909-1973) a fost inspiraţie pentru ambele producţii, dar şi pentru filmul In the Good Old Summertime (1949), cu Judy Garland.
James Stewartşi Margaret Sullavan sunt protagoniştii acestui film clasic. Cei doi lucrează la acelaşi magazin de cadouri din Budapesta, dar nu se înghit. Fără să ştie, Klara şi Alfred vorbesc prin scrisori, prin intermediul unei căsuţe poştale.
84 Charing Cross Road/Strada Charing Cross, nr. 84 (1987)
O altă poveste cu tente romantice avându-l ca protagonist pe Anthony Hopkins – am mai scris despre Shadowland 1993.
De data aceasta, parteneră pe ecran îi este Anne Bancroft - impropriu spus „parteneră”, pentru că Hopkins şi Bancroft nu au vreun contact direct în nicio scenă din 84 Charing Cross Road.
Filmul este, mai curând, despre dragostea faţă de cărţi. Cărţile leagă prietenii, între necunoscuţi – la mine faza cu prietenia între până mai ieri necunoscuţi a fost cu muntele.
Scriitoarea americană Helene (Bancroft, premiată cu BAFTA pentru rol) dă peste un anunţ al unei librării din Londra, unde se poate face comandă prin poştă. Fascinată de cultura britanică, Helene primeşte, la preţ de nimic, cărţile atât de dragi şi poartă, de-a lungul anilor, o corespondenţă personală cu Frank, managerul librăriei anticariat, şi cu angajaţii de acolo.
Helene foloseşte un limbaj săltăreţ, în timp ce Frank e mai închis.
În rolul soţiei lui Frank, Judi Dench - nominalizată la BAFTA pentru rol.
Societatea britanică este pusă în oglindă cu cea americană, pornind de la sport (baseball, fotbal) şi ajungând la politică (încoronarea Elisabetei a II-a, revoltele studenţeşti anti-război din SUA anilor ’60).
Ca să nu mai spun că personajul Helene se uită la bijuteria britanică Brief Encounter.
84 Charing Cross Road are la bază memoriile scriitoarei Helene Hanff(1916-1997).
MARY ELIZABETH WINSTEAD
Urmează două filme REALISTE, cu o actriţă foarte naturală şi convingătoare, pe care o descopăr acum: Mary Elizabeth Winstead.
Filmele sunt invers cronologic, dar eu le-am văzut în ordinea prezentată aici.
Alex of Venice (2015)
Debut regizoral pentru Chris Messina. I-a ieşit! – la fel ca luiWilliam H. Macy cu Rudderless.
Alex (Mary Elizabeth Winstead) este o avocată specializată pe probleme de mediu. Soţul ei (Chris Messina) o anunţă dintr-o dată că vrea să plece de acasă.
Alex trebuie să facă faţă provocărilor domestice (copiii şi tatăl ei, care dă semne de Alzheimer) şi de la serviciu – unde este sedusă de clienul avocatului rival. ☺
Alex e deopotrivă vulnerabilă şi puternică. Scris cu inteligenţă şi realism, Alex of Venice oferă o lecţie de viaţă.
În alte roluri apar Don Johnson şi Jennifer Jason Leigh.
„Nu putem preveni sfârşitul nostru, dar putem preveni sfârşitul Pământului. Putem face în aşa fel încât urmaşii urmaşilor noştri să înoate în acelaşi ocean ca şi noi. Să facă drumeţii pe acelaşi munte. Să savureze aceeaşi privelişte.
Indiferent de cât de incontrolabilă sau fragilă e viaţa, sunt şi lucruri care sunt veşnice. Dacă luptăm pentru ele.”
Smashed/Prin aburii alcoolului (2012)
Filmul abordează o temă sensibilă: alcoolismul.
Iubire versus alcool.
Profesoara Kate (Mary Elizabeth Winstead) şi Charlie (Aaron Paul) par a avea o relaţie perfectă. Numai că e... stropită la greu cu alcool.
Speriată că începe să îşi piardă din ce în ce mai des controlul, Kate hotărăşte să renunţe la viciu şi să se alăture unui grup de sprijin. Însă Charlie nu are de gând să îi calce pe urme.
O admiraţi pe Kate pentru decizia din finalul filmului?
În alte roluri apar Nick Offerman, Octavia Spencer şi Mary Kay Place.
Smashed a avut premiera la Festivalul Sundance 2012.
Foto deschidere: „Mr. Morgan’s Last Love”, protagoniştii Michael Caine şi Clémence Poésy.
☺Trei poveşti despre Cronicile din Narnia, Zidul Berlinului şi reality show - Shadowlands (1993), Good Bye Lenin (2003), Cinema Verite (2011)
☺(în legătură cu lumea filmului) Frumoasele ruine de Jess Walter. Cu Liz Taylor si Dick Burton in Italia
La CARMENgăsiţi alte recomandări.
